Česta pitanja i odgovori

Pitanje:
Poštovani,
htio bih pobliže upoznati vaš red, način djelovanja te izražavam želju ako postoji put koje treba proći za eventualnim približavanjem vašem redu.
Srdačan pozdrav,
Odgovor: U Red Vitezova Templara se pristupa na preporuku jednog od Vitezova ili Dama Reda. Uvjeti za članstvo su čisto srce i duša, uz kršćansku vjeroispovijest, želju za rad na sebi, te nesebično davanje sebe drugima.
U Templare se ne pristupa putem interneta, ali i to može biti prvi korak. Stoga, ukoliko Vas istinski zanima pristup Redu, slobodni ste ispuniti naš obrazac za moguće učlanjenje. Magistralno vijeće će razmotriti Vašu zamolbu, te će Vas u slučaju pozitivne odluke kontaktirati.

 
Pitanje: Molim vas recite mi, budući da su templari bili kršćani, može li templar biti Židov, musliman, ateist, budist, gnostik? Zbunjen sam glede toga, jer se templari deklariraju kršćanima; što s nama koji nismo kršćani, a žele biti vjesnici i svjedoci Čistog srca?
Odgovor: Templari su oduvijek bili organizacija koja se temeljila na vjeri u jednog Boga, Oca svim ljudima na zemlji, jer kaže Isus i moli: „Oče naš, koji jesi na nebesima...“ Boga koji je za Isusa sveprisutan u svakom čovjeku, bez obzira na vjeru, naciju...
Kad je Isusu došla žena poganka i povikala: „Smiluj mi se Gospodine, Sine Davidov! Moju kćer vrlo muči đavao. On se ne osvrnu nijednom riječju. Tada pristupiše njegovi učenici i zamoliše ga: „Otpusti je, jer viče za nama!“ On odvrati: „Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama Izraelove kuće.“ Uto uđe ona, pade pred njega ničice i zamoli: „Gospodine, pomozi mi!“ On reče: „Nije pravo oduzeti kruh djeci i baciti ga psićima.“ „Sigurno, Gospodine“, odvrati ona, „ali psići dobiju ipak od mrvica što padnu sa stola njihovih gospodara.“ Tada joj reče Isus: „O ženo, velika je tvoja vjera; neka ti bude kako želiš!“ od tog trena bila je njezina kći zdrava. Evanđelje po Mateju, 15 poglavlje od 21. do 28. retka.
Isus kao Židov poslan je svom narodu. Isusu dolazi žena nevjernica-poganka, koja ga zamoli za pomoć. Isus ju glatko odbije, no žena ima veliku vjeru u njeg. Isus joj konačno usliši molbu i time dodatno uveliča njezinu vjeru.
 

Pitanje: Zašto su templarski plaštevi bijeli?
Odgovor: Bjelina plašta ima nekoliko značenja. Prvo je čistoća Duha, otvorenost i predanost bez predrasuda i osuda, težnja jednoj i jedinstvenoj Božjoj Istini. "Ako ne budete kao djeca nećete uči u Kraljevstvo Božje", poručuje nam Isus. Drugo je temeljenje na vlastitoj odluci o Inicijaciji i spremnosti duha (bića) da prihvati istinu, takvu kakva nam je Bogom dana. Čista, jedinstvena i neponovljiva.Treće, temeljem Isusovih riječi svojim učenicima: " Ogrnite ga bjelinom ovoga plašta,...jer koji ste god u Kristu kršteni, Krista ste obukli." Poslanica Galaćanima 3. poglavlje, 28. redak
"...Obucite novog čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine." Poslanica Efežanima 4. poglavlje 24. redak

 

Pitanje: Jeste li vi tajno društvo?
Odgovor: Mi nismo tajno društvo u smislu ekskluzive ili elitizma. Zatvoreni smo prema javnosti u nekim svojim razmišljanjima te načinima proučavanja i tumačenja vjere, mistike i filozofije, kako nas drugi zbog neznanja, neupućenosti ili iz zlih namjera ne bi pogrešno shvaćali. U odnosu prema drugima i prema svemu na što se mnogi (različita društva, organizacije, klubovi) pozivaju, a da to ne čine, ne želimo skretati pažnju na sebe Kako je naša premisa jedinstvena o shvaćanju Boga i vjere, a budući da smo svi pred jednim jedinim Bogom jednaki, kroz pripremu svih postulanata-pripravnika (budućih vitezova) želimo postići da prvo pronađu sebe, a potom Boga i druge u sebi.
Čin inicijacije je prisega samome sebi na dosljednost u stavovima i ponašanju, te odluka kako ću sebe kroz spoznaju promijeniti i to prenositi na druge. Dakle, ono što je Isus govorio: Idite u svijet i širite Ljubav (Radosnu Vijest) koju sam vam dao.

 

Pitanje: Jeste li vi ezoterično društvo? Bavite li se alternativom?
Odgovor: Što Vi smatrate pod ezoterijom? Alternativu ( kristali, Reiki, transcedentalna meditacija, rašljarstvo, liječenje pranom, astrologija, ljekovito bilje...)?
Iz Vašega pitanja uviđamo da niste previše pažnje posvetili Svetom pismu. Naime u svemu ovome što smo naveli, a što se smatra alternativom, postoji pisani trag u Bibliji i praksa svetaca koji su se bavili upravo tim područjima u cilju dobrobiti zajednice i pojedinca, premda je Crkva u njihovo vrijeme bila sumnjičava prema takvim njihovim djelatnostima. Posthumno su pak proglašeni blaženima i svecima, te ih se kao takve i danas štuje. Templari kao red su imali od samih početaka kao osnovnu zadaću učenje i spoznaju, te korištenje istih na dobrobit reda i sveukupne zajednice. Templari su karika između svijeta i Boga, tj. učiniti ih jedinstvenim, jer to i jesu. Znanje i spoznaja su u prošlim vremenima bili uglavnom nepoželjni i proganjani institucija vlasti i moći - Crkve i države, jer su budili i poticali individualnost i osobnost te isključivali potrebu za "posrednicima i prenosiocima znanja" (svećenstvo), tako su Templari i svi napredni ljudi u prošlosti bili nepoželjni i proganjani, te spaljivanja na lomačama i na druge načine odstranjivani iz društva. Tu je dakle i uzrok nastanku mnogih - više ili manje ezoteričkih - tajnih društava, koja su okupljala ljude željne znanja, spoznaja i Božje istine.

 

Pitanje: Što je inicijacija i što to znači?
Odgovori: To je dio svečane ceremonije prijama i priznavanja viteštva. Sastoji se od nekoliko bitnih elemenata: od pripreme (postulantski staž-vrijeme spoznaje), vremena svjesnosti i osobne odluke. Inicijacija je jasna odluka za nov početak druženja sa Bogom i braćom i sestrama Templarima u svoj svojoj osobnosti, te odluka nesebičnog davanja sebe drugima. Zbog svoje snage u jedinstvu molitve i vjere ona ostavlja duboki trag u svakom pojedincu, jer jednom Templar je zauvijek Templar. Isus je rekao: „ Ako su dvojca ili trojica u moje ime, ja sam među njima“ Činom inicijacije i proglašenja Viteza, proglašeni vitez više nije nikada sam, pa ni u trenutku smrti. Molitva braće za njega je uvijek prisutna.
Veličina i značaj inicijacije, te sama težina je u tome što sada mi osobe s jasno izraženim stavom, željom za istinom, spoznajom i vjerom pristupamo „Novom sakramentu“, jer su krštenje, potvrda i euharistija također sakramenti kršćanske inicijacije. Sada smo svjesni, za razliku od sakramenata, tj. inicijacija koje smo primili kao djeca. Možda jedan od odgovora leži u tome, tko se krsti kao odrasla osoba. Inicijacija je mistika koja se sastoji od obreda koji su temeljeni na Svetom pismu, te se točno zna zašto se nešto radi, poznaje se sva simbolika koja se koristi, kako bi inicirani što dublje ušao u spoznaju samoga sebe, Boga i svih ljudi. Inicirani tako postaje član Templarskog reda, te sada je sposoban učiti i spoznavati istinu o prosvjetljenju, koje će sam biti svjedok.

 

Pitanje: Moram li biti visoko obrazovana osoba kako bi pristupila redu?
Odgovor: Pred Bogom su svi jednaki. Bitno je ono što nosite u srcu i kakva ste osoba.

 
Pitanje: Je li mi za članstvo u redu potrebno veliko poznavanje Biblije?
Odgovor: Da bi postali Templar bitno je da imate čisto srce otvoreno za nova znanja i spoznaje. Mnogi koji kažu da znaju Bibliju i koji se u nju zaklinju, vjerojatno je nikada nisu ni pročitali, sudeći po njihovim djelima.

Česta pitanja

Non Nobis Domine Non Nobis Sed Nomini Tuo Da Gloriam

© OCMTH CROATIA